Novinky v aplikaci Včelka pro školní rok 2018/2019

Výukový program Včelka i letos přináší řadu nových vylepšení, díky kterým je výuka a procvičování čtení ve škole ještě efektivnější a zábavnější. Níže přinášíme seznam těch největších novinek.

Vstup pro učitele bez zadávání jména a hesla

  1. Na notebooku či PC připojeném k projektoru nebo interaktivní tabuli otevřete prohlížeč Google Chrome nebo Firefox
  2. Zadejte adresu www.vcelka.cz
  3. Klikněte na tlačítko Vstup pro školy
  4. Pokud má vaše škola zprovozněný přístup bez přihlášení, zobrazí se rovnou seznam cvičení, která můžete ihned spustit
  5. Pokud vaše škola ještě přístup bez přihlášení nemá, zobrazí se kontakt na naši podporu, která obratem Včelku ve vaší škole trvale zpřístupní. Příště se již zobrazí seznam cvičení (viz. předchozí bod).

Pro častější používání Včelky a možnost přípravy na hodinu z domova stále doporučujeme vytvořit vlastní přihlašovací účet kliknutím na červené tlačítko Začněte zde v pravém horním rohu obrazovky.

Přehledný seznam všech dostupných cvičení

Včelka dnes již obsahuje přes 100 typů cvičení pro děti od 1. do 5. třídy (případně i pro starší, pokud mají problémy se čtením). Aby učitelé snadno a rychle našli cvičení, které hledají, přepracovali jsme obrazovku s přehledem cvičení. Díky tomu jsou všechna cvičení dostupná z jednoho místa a navíc očíslovaná, takže je možné si poznamenat do příprav na hodinu jen číslo cvičení.

 

České psací písmo nyní ve všech cvičeních

U každého cvičení lze nyní přepnout písmo na psací. Stačí po spuštění cvičení kliknout na ozubené kolo v pravém horním rohu obrazovky a z nabídky písem vybrat Psací písmo.

 

Rychlé přihlášení dětí jen pomocí PIN kódu

Aplikace Včelka umožňuje každému dítěti procvičovat samostatně cvičení šitá na míru přímo pro něj. Aby učitel nemusel obíhat všechny počítače a každé dítě přihlašovat, přidali jsme do Včelky tzv. Jednorázové přihlášení pro čtenáře. Učitel na svém počítači najde tuto možnost v pravém horním menu.

  

Po kliknutí se zobrazí seznam dětí a jejich unikátní PIN kód. Pokud učitel zobrazí tuto obrazovku na projektoru nebo interaktivní tabuli, stačí, aby každé dítě samo zadalo na svém počítači adresu www.vcelka.cz/zaci a opsalo z tabule svůj PIN. PIN se z bezpečnostních důvodů mění každou hodinu. Učitel samozřejmě může v případě potřeby stejným způsobem kdykoliv opět zobrazit dětem aktuální PIN kódy.

 

 

VIDEO: Zkušenosti se Včelkou v praxi

Pokračujeme v natáčení videí ze série o ukázkách využití Včelky ve školách a PPP.

Pro inspiraci se můžete podívat na tato videa:

Vylepšené Android a iOS aplikace

Kromě využití na počítači, projektoru a interaktivní tabuli je možné Včelku využívat i na Android tabletech a na iPadech.

Podpůrná opatření – doporučení PPP

Na základě doporučení PPP od 2. stupně podpůrných opatření (nebo vyšší) lze objednat jednotlivé licence pro žáky pro individuální potřeby těchto žáků.

Zkušenosti pedagogů

„Cvičení na porozumění čtenému jsou prostě fenomenální. děti ve třídě hrozně baví. Dělám je teď s nimi několikrát týdně.“
Mgr. Lenka Hubáčková, pedagožka

  “Dobrý den. Já i mně svěřené děti rády využíváme Včelku při nápravě dětí s poruchou učení – dyslexie, dysgrafie a dysortografie. Při mé práci ve školní družině Včelku využívám i při přípravě na vyučování. Dětem se líbí zábavná forma i to, že je pestrá. Děti mají sice pocit, že jen “ seděly u počítače „, ale vůbec si neuvědomují, že si zábavnou formou procvičují a upevňují informace z vyučování.”

Alena Worschechová, ZŠ Hornická

  „Svým rozsahem pokrývá široké spektrum potenciálních klientů – od začínajících čtenářů (budoucích školáků) až po dospělé, kteří na sobě ještě chtějí pracovat. Šířka nabídky i struktura aplikace pak poskytuje téměř nekonečné možnosti jak pro běžné uživatele – děti, studenty i dospělé, tak i odborníky, kteří ji mohou využívat pro svou práci.“

Mgr. Jitka Zemanová, speciální pedagožka

  „Uživatelsky příjemné prostředí Včelky pak rozhodně umožňuje její každodenní využívání ve školním i domácím prostředí. Takové postupy souvisejí se současnými inkluzivními trendy, resp. připravovaným systémem podpůrných opatření, které kladou nároky na pedagogickou diagnostiku i žádoucí intervenci přímo ve školním prostředí. Mimoto umožní rychlé reagování na potřeby dítěte, nedojde k selhávání, které se prohlubuje v mezidobí, než se dítě dostane do poradenského zařízení a jeho obtíže se začnou řešit.“

PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D., DYS-centrum Praha o.s.; Katedra psychologie FF UK v Praze

Mapa škol

Podívejte se, kde všude již Včelku mají a získejte tak informace o Včelce z první ruky: https://www.vcelka.cz/kde-pomaha

https://www.vcelka.cz/kde-pomaha

Ocenění

Aplikace Včelka získala řadu prestižních ocenění v ČR i v zahraničí (např. Cenu České inovace, Nápad roku, TechCrunch Disrupt Startup Battlefield, Central European Startup Awards nebo Cenu Rafael Nadace Vodafone).

Máte dotazy k uvedeným novinkám nebo další náměty na vylepšení?

Neváhejte se nám ozvat na kontakty uvedené níže.

Tým Včelka

podpora@vcelka.cz
+420 799 512 123

www.vcelka.cz