Učte děti hrou a dopřejte jim radost v získávání znalostí! Máme pro vás inspirativní tipy 📚🎮

Ne nadarmo se říká, že děti jsou jako houba. Nasávají a nasávají. Od narození do předškolního věku jsou milníky, kterými děti ve vývoji projdou, do jisté míry až neuvěřitelné, a to samé můžeme říct také o vývoji dětského mozku. Dozrává a vstřebává obrovské množství informací a vjemů. Nejeden rodič může v dnešní zrychlené a ambiciózní společnosti cítit potřebu své dítě vzdělávat již od velmi útlého věku. 

V posledních letech přibývá ale i dětí, které mají potíže s mluvením nebo porozuměním. Rodiče takových dětí pak mohou cítit ještě větší tlak. Je dobré si však uvědomit, že děti se posouvají neustále, učí se totiž přirozeně hrou a objevováním. Máte-li tedy jako rodič předškolního dítěte nebo prvňáčka pocit, že vaše dítko by potřebovalo trochu posunout, zkuste to formou hry. Zbavíte se stresu, utužíte vztah s dítětem a výsledky uvidíte o mnoho dříve. Pojďme se společně podívat na tipy, jak děti posouvat zábavně a s radostí.

Začněte u sebe

Přejete si, aby se váš Honzík naučil barvy? Ostatní děti to umí a váš malý to pořád plete? Začněte u sebe a přestaňte synka srovnávat. Každé dítě je jedinečné a má takzvanou senzitivní fázi na některou konkrétní oblast poznávání. Možná vašeho Honzíka nebaví barvy proto, že se upnul na jinou sféru – třeba si zamiloval dinosaury – a cítí touhu je důkladně prozkoumat. Nebraňte mu v tom, ale naopak podporujte.

Využijte zájem dítěte

Honzík tedy pozná spoustu dinosaurů, ale barvy si ne a ne zapamatovat. Využijte tedy zájem Honzíka a vymyslete hru, kde budou jak dinosauři, tak barvičky. Například vytiskněte několik různobarevných dinosaurů, každého v jedné barvě a k tomu stejně barevné kartičky. Nechte Honzíka přiřazovat a nahlas mu barvy pojmenujte. Udělejte zkrátka z barev a dinosaurů hru.

Zapojte kreativitu a jiné materiály

Máte doma předškolačku a toužíte, aby se uměla podepsat, trénujete a jí to stále nejde? Zkuste to jinak. Vyměňte tužku a papír za mouku a prst. Vyndejte například plech a nasypte na něj mouku. Pak s dcerkou pište písmenka do mouky. Kontakt prstu a mouky nebo třeba písku je úplně jiný zážitek jak tužka a papír. Zapojí se hmat a cit a pro holčičku to rázem bude nová zábava.

Vyměňte stůl za procházku

Máte doma Aničku s opožděným vývojem řeči a denně trénujete logopedii? Změňte způsob učení. Nakreslete si na papír několik obrázků věcí, které se objevují ve vašem okolí a jděte s Aničkou na procházku, aby vše na papíru našla. Anička bude nadšeně hledat a vy v pozitivním slova smyslu narušíte stereotypní učení.

Vsaďte na zábavné vzdělávací aplikace

Už jste slyšeli o Včelce? Jde o vzdělávací aplikaci pro děti i rodiče, která byla připravena týmem odborníků a testována přímo školami a učiteli. Včelka pomáhá dětem zábavnou formou s předškolní přípravou a školním dětem na 1. stupni. A je také velmi vhodná pro děti se speciálními potřebami nebo děti cizinců.

Ve Včelce děti hravě procvičují čtení, češtinu, matematiku a cizí jazyky (angličtinu, němčinu a španělštinu). Kouzlo Včelky se skrývá v krásné dětské grafice a v rozličných úkolech, kdy je malý žák neustále chválen, motivován a také odměňován za posuny.

Koukejte se kolem sebe

Pokud zrovna nejste kreativní typ, který chce pro dítko tvořit nějaké materiály, tak se jednoduše rozhlédněte všude kolem sebe. Okolí totiž nabízí spoustu možností, jak se učit zábavně a neotřele.

  • Chcete procvičit čtení? Nechte vašeho potomka přečíst kousek z časopisu nebo nápisy venku.
  • Má váš prcek problém s počty? Až půjdete třeba do obchodu, spočítejte spolu počet schodů nebo pouličních lamp na cestě.
  • Potřebujete trénovat angličtinu? Připravte dítěti příležitosti zamilovat si cizí jazyk. Pusťte si pohádku nebo písničky v angličtině a zatancujte si. Nebo se domluvte s kamarádkou cizinkou, že si společně uděláte výlet a zapojte dítko základními frázemi do vašeho povídání.

Vyměňte si role

Víte, jak na vás dítě nahlíží, když se s ním učíte? Zkuste malý experiment. Vyměňte si role a sledujte vaši ratolest. Vy budete školák a vaše dítě bude rodič nebo paní učitelka. Nechte se vyvolat nebo napište úkol. Nezapomeňte do vaší hry propašovat nějakou chybu. Když na ni nepřijde váš malý protějšek, prozraďte ji sami. Každé dítko by mělo vědět, že chyba není selhání, ale příležitost a že i jejich rodiče chybují.

Když je dítě unavené, tak ho nechte odpočívat

Myslete na to, že vy jste bezpečí a kotva pro vaše dítě. Kolik se toho naučíte vy, když máte špatnou náladu? Pokud budete tlačit na pilu, když je dítko unavené, výsledek bude spíš negativní. Raději se spolu zavrtejte pod peřinu a lenošte, povídejte si, zpívejte nebo pusťte pohádku. 

S chutí do toho a půl je hotovo. Všichni se učíme celý život. Radost a chuť do objevování a učení a stejně tak i schopnost ustát chybu, jsou pro děti v životě důležitější, jak detaily jednotlivých předmětů. Pomozte dětem s pochopením základů jako je čtení, psaní, čeština a matematika, a to ideálně hravou formou. Vaše děti si pak k učení vytvoří kladný vztah a to samo o sobě je výhra nejen do vzdělávacího systému, ale na celý život. 


Vyzkoušejte zábavné procvičování s aplikací Včelka ZDARMA!