Výukový program na čtení, novinky a inspirace

Výukový program Včelka neustále vylepšujeme a i letos jsme na základě námětů od učitelů přidali nová cvičení a funkce, které usnadňují používání Včelky ve třídě na projektoru nebo interaktivní tabuli a čerstvě také v počítačových učebnách.

Přehledný seznam všech dostupných cvičení

Včelka dnes již obsahuje přes 100 typů cvičení pro děti od 1. do 5. třídy (případně i pro starší, pokud mají problémy se čtením). Aby učitelé snadno a rychle našli cvičení, které hledají, přepracovali jsme obrazovku s přehledem cvičení. Díky tomu jsou všechna cvičení dostupná z jednoho místa a navíc očíslovaná, takže je možné si poznamenat do příprav na hodinu jen číslo cvičení.

Rychlé přihlášení dětí jen pomocí PIN kódu

Aplikace Včelka umožňuje každému dítěti procvičovat samostatně cvičení šitá na míru přímo pro něj. Aby učitel nemusel obíhat všechny počítače a každé dítě přihlašovat, přidali jsme do Včelky tzv. Jednorázové přihlášení pro čtenáře. Učitel na svém počítači najde tuto možnost v pravém horním menu.

Po kliknutí se zobrazí seznam dětí a jejich unikátní PIN kód. Pokud učitel zobrazí tuto obrazovku na projektoru nebo interaktivní tabuli, stačí, aby každé dítě samo zadalo na svém počítači adresu www.vcelka.cz/zaci a opsalo z tabule svůj PIN. PIN se z bezpečnostních důvodů mění každou hodinu. Učitel samozřejmě může v případě potřeby stejným způsobem kdykoliv opět zobrazit dětem aktuální PIN kódy.

Zkušenosti se Včelkou ve Wonderland Academy

Na začátku roku jsme také natočili první video ze série o využití Včelky ve školách a PPP. Podívejte se, jak Včelka pomáhá učitelům a dětem v ZŠ Wonderland Academy: https://www.youtube.com/watch?v=gB09hwMXOCs

Nepamatujete si, jak se do Včelky přihlásit?

Připravili jsme pro vás krátký videonávod na tomto odkazu: https://youtu.be/p_fwPX95-zI

V případě problémů se na nás můžete kdykoliv obrátit, stačí zavolat na + 420 799 512 123 nebo napsat na email podpora@vcelka.cz.

Tipy z praxe

Včelku již vyzkoušelo přes 5000 učitelů z více než 500 škol. Ve spolupráci s některými z nich jsme dali dohromady následující tipy, které se mohou hodit i ve vaší škole.

Podpůrná opatření – doporučení PPP

Na základě „Doporučení PPP pro 2. stupeň podpůrných opatření“ (nebo vyšší) lze objednat jednotlivé licence pro žáky pro individuální potřeby těchto žáků.

Android a iOS aplikace

Kromě využití na počítači, projektoru a interaktivní tabuli je možné Včelku využívat i na Android tabletech a na iPadech.

Video návody k využití Včelky ve třídě

Video návody jsou k dispozici na našem YouTube kanále, případně vždy v detailu cvičeni na Přehledu cvičení

Mapa škol

Podívejte se, kde všude již Včelku mají a získejte tak informace o Včelce z první ruky: https://www.vcelka.cz/kde-pomaha

Odborné posudky na výukový program Včelka

Reference pedagogů

„Cvičení na porozumění čtenému jsou prostě fenomenální. děti ve třídě hrozně baví. Dělám je teď s nimi několikrát týdně.“

Mgr. Lenka Hubáčková, pedagožka

“Dobrý den. Já i mně svěřené děti rády využíváme Včelku při nápravě dětí s poruchou učení – dyslexie, dysgrafie a dysortografie. Při mé práci ve školní družině Včelku využívám i při přípravě na vyučování. Dětem se líbí zábavná forma i to, že je pestrá. Děti mají sice pocit, že jen “ seděly u počítače „, ale vůbec si neuvědomují, že si zábavnou formou procvičují a upevňují informace z vyučování.”

Alena Worschechová, ZŠ Hornická

„Svým rozsahem pokrývá široké spektrum potenciálních klientů – od začínajících čtenářů (budoucích školáků) až po dospělé, kteří na sobě ještě chtějí pracovat. Šířka nabídky i struktura aplikace pak poskytuje téměř nekonečné možnosti jak pro běžné uživatele – děti, studenty i dospělé, tak i odborníky, kteří ji mohou využívat pro svou práci.“

Mgr. Jitka Zemanová, speciální pedagožka

„Uživatelsky příjemné prostředí Včelky pak rozhodně umožňuje její každodenní využívání ve školním i domácím prostředí. Takové postupy souvisejí se současnými inkluzivními trendy, resp. připravovaným systémem podpůrných opatření, které kladou nároky na pedagogickou diagnostiku i žádoucí intervenci přímo ve školním prostředí. Mimoto umožní rychlé reagování na potřeby dítěte, nedojde k selhávání, které se prohlubuje v mezidobí, než se dítě dostane do poradenského zařízení a jeho obtíže se začnou řešit.“

PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D., DYS-centrum Praha o.s.; Katedra psychologie FF UK v Praze

Ocenění

Aplikace Včelka získala řadu prestižních ocenění v ČR i v zahraničí (např. Cenu České inovace, Nápad roku, TechCrunch Disrupt Startup Battlefield, Central European Startup Awards nebo Cenu Rafael). Video z České inovace můžete shlédnout níže:

Pokud si nebudete vědět s něčím rady, nebo budete potřebovat více informací, kontaktujte nás:

Tým Včelka

podpora@vcelka.cz

+420 799 512 123