Včelka – jak to celé začalo

Právě nyní spouštíme pro veřejnost náš dlouho připravovaný projekt Včelka (Levebee) a přišlo mi zajímavé (MZ) zkusit sepsat, jak to celé bylo, co se všechno stalo, abychom se dostali až sem…

Už při vzniku Rozečtise (náš předchozí projekt) jsme věděli, že některá cvičení používáná pro trénink rychlého čtení se často používají i při řešení obtíží se čtením včetně dyslexie. Tehdy, v roce 2012, to byla spíše zajímavá informace a zjištění. Po roce a něco jsme se však začali rozhlížet, kam se posunout dále. Jak využít vše co jsme se naučili a postavit ideálně ještě větší projekt (rychlé čtení je opravdu malý segment na trhu, zatím). Při našem rozhlížení jsme zjistili, že mezi nejpalčivější problémy na středních školách a před maturitou patří čtení s pochopením, respektive porozumění textu a čtení jako takové. Ve stejné době jsme se také seznámili s naší současnou odbornou garantkou PaedDr. Renatou Wolfovou. Téma „něčeho nového“ především pro dyslektiky jsem otevřeli, ale bylo to spíše tak k uvážení, něco co bychom možná někdy v budoucnu mohli nějak zkusit. Pak jsem ale náhodou narazil na Laboratoř Nadace Vodafone.

Laboratoř

To byl podzim roku 2013. Laboratoř byla novinka v aktivitách Nadace Vodafone s cílem předvybrat a otestovat projekty, které by v budoucnu mohli dostat podporu od nadace a to tak, aby maximum možných rizik vyplynulo předem, ještě v rámci Laboratoře. Samotná Laboratoř pak byla asi 4 měsíční pravidlený akcelerační program zaměřený na metody lean startup, resp. na tu část, kdy se opravdu maximálně testuje zájem cílové skupiny a životaschopnost projektu. Bylo pár dní do úzávěrky přihlášek, a tak jsem hodil na papír (do online formuláře) náš společný záměr s paní doktorkou Wolfovou na téma podpory čtení. Omezení bylo na 1500 znaků, což pro mě bylo opravdu omezující, takže to nakonec byla nejdelší smska v životě. Pak možná bylo ještě nějaké doplňující kolo, to si nejsem jistý, ale každopádně nás vzali. Každé tři týdny jsme pak měli semináře a konzultace na téma, jak co nejlépe předem otestovat náš nápad a další spojená témata. A každé tři týdny jsme také přicházeli s tím, jak moc jsme se posunuli, co jsme dokázali a co nového zjistili…

Zpětně musím říct, že se nám dostalo mnohem více podpory, pomoci a užitku, než jsme vůbec čekali. Alespoň desetinásobně. Určitě jsem to neviděl hned, během každé laboratoře nebo po ní, ale spíše až teď, zpětně. Na začátku jsme měli (troufnu si říct) dobrý nápad a o rok později jsme stáli jako první český tým na pódiu TechCrunch Disrupt Battlefield v Londýně jako jeden z nejlepších 15 projektů ten rok.

Vývoj

Samotné programování probíhá od začátku sprna 2014. Do té doby jsme prošli celým během Laboratoře Vodafone, získali spoustu zpětné vazby od rodičů, speciálních pedagogů, ředitelů škol, učitelů i psychologů. Díky tomu máme alespoň relativní jistotu, že pracujeme s rozmyslem a že jsme se vydali správným směrem.

Aktuálně jsme tak na 35 % zamýšlené funkčnosti a dnem i nocí se snažíme posouvat dál a Včelku zlepšovat. Aplikace je ale spuštěna s funkční. Samozřejmě jde o prototyp, takže chyby se najdou skoro denně, ale my je také denně odstraňujeme. Tzn. našli jste chybu? Dejte nám vědět! (http://www.vcelka.cz/cs/info/kontakt)

Určitě přemýšlíme i o tabletových aplikacích, nejprve však musíme odladit webový prototyp. V ideálním případě by se nám mohlo podařit nabídnout tabletové aplikace do Vánoc 2015.

Kdo vlastně může za Včelku

Na Včelce pracuje opravdu moho lidí a já jsem jim za to všem obrovsky vděčný. Myslím si, že díky této aplikaci můžeme velkému počtu lidí, nyní především dětí, pomoci se čtením tak, že se jim opravdu uleví a hlavně otevřou nové možnosti.

Programování má na starosti naše sehrané vývojářské trio Šimon „tak já to raději udělám hned“ Rozsíval, Marek „tak mi to dej do Asany“ Lisý a Adam „dobře, ok, to asi nebude problém“ Zlatohlávek.

Design včelí aplikace a webu má na starosti Veronika „no ale já to chci takhle“ Pavlíková.

Perfektní ilustrace nám vytváří Kamila „no jo, jsem holt výtvarnice“ Burianová.

Audio zvládáme částečně svépomocí a částečně nám hodně pomohli kluci z Light & Love a Majkláč z BandZone. Hlas Včelce propůjčila vždy usměvavá Magda Wolfová.

S obsahem nám v nejvytíženějších chvílích pomohla i Pavlína Paštová a Andrea Vojdanová, která navíc zvládla i spoustu komunikace s prvními uživateli během testování.

Nic z toho by však nemělo hodnotu bez našich skvělých odborných garantek. Především je pro nás nepostradatelná paní doktorka Renata Wolfová, která pracuje na ucelené metodice i obsahu. Velmi vděční jsme ale i paní doktorce Anně Kucharské za připomínky a náměty. A stejně tak dalším speciálním pedagogům, kteří nám již od samého počátku komunikují svá přání a připomínky.

Aby to ale nebylo jen o české verzi, pracujeme už i na anglické. Koordinátorku pro angličtinu nám nyní díky svým zkušenostem a zápalu dělá Alena“paní lektorka“ Krömerová.

No a samozřejmě se někdo musí pokoušet to vše zkoordinovat. To jsem já, Michal „taky bych se někdy rád vyspal“ Zwinger a Michal „jo, tak já si to tam dám na pondělí“ Hudeček.

Takže tak…

Tolik k začátku Včelky. Já osobně doufám, že příběh téhle naší aplikace bude ještě dlouho a zajímavě pokračovat. Tento týden jsme dokonce vyhráli zvláštní cenu České inovace za společenskou prospěšnost a pak také hlasování diváků na 22. HUB MashUp – našlápnuto tedy máme, ale čeká nás ještě dlouhá cesta.