10 důvodů, proč Včelka patří do každé školy

vcelka-ve-skoleÚčelem aplikace Včelka je pomáhat dětem i starším studentům s výukou čtení. A to buď při úplných začátcích, kde se hodí pro všechny nebo i později, když pomáhá rozvinout problémové oblasti čtení. A bez čtení to prostě nejde. Pokud nevyřešíme co možná nejlepší úroveň čtenářských dovedností hned na začátku vzdělávání, omezí to žáka v dalším rozvoji a odradí od studia.

Se Včelkou se snažíme, aby k tomu nedocházelo a aby děti naplňovali svůj plný potenciál. A proč je tedy Včelka potřebná opravdu v každé škole?

1) Včelka pokrývá 5 let výuky čtení na ZŠ, od 1. do 5. třídy

Na Včelce pracuje každý den tým programátorů tak, aby se posunula o něco dále v nabídce interaktivních zábavných cvičení k rozvoji čtení, které navrhují speciální pedagogové a učitelé na základě desítek let praxe. Včelka tak pokrývá obrovskou škálu cvičení pro celý první stupeň ZŠ, obsahuje více než 80 cvičení, které jsou vždy čerstvě generovány počítačem z databáze desetitisíců slov, slovních spojení, vět a textů.

2) Výuka čtení, která je skutečně interaktivní

Abychom se Včelkou udrželi pozornost dětí a chuť učit se, pozorně tvoříme všechna cvičení tak, aby byla interaktivní, pro mladší i s obrázky, zpravidla se zvuky a hlavně využíváme animace a ocenění pro děti za jejich aktivitu a výsledky. To vše dohromady má obrovsky pozitivní (a měřitelný) efekt – Včelka žáky baví a dále motivuje k učení se.

3) Výuka čtení, která se přizpůsobí žákovi

Někteří žáci jsou napřed. A někteří pozadu. Ve třídě jim toto brzy začne působit problémy, neboť výuka jde stále dopředu daným tempem. Včelka se ale adaptivně přizpůsobuje schopnostem a dovednostem každého jednotlivého dítěte a umožní mu buď procvičovat navíc (a nenudit se), nebo naopak svým vlastním tempem dohánět problémové oblasti. a tak nezůstávat pozadu. Každý je jiný a Včelka s tím počítá.

4) Včelka je skutečně pro všechny žáky

V začátku čtení pomáhá aplikace svým odborně sestavným obsahem i postupným zvyšováním náročnosti všem. Mysleli jsme ale i na starší žáky s SPU, například s dyslexií. Včelka byla od základu navržena speciálními pedagogy tak, aby pomáhala i dyslektikům. Hodí se proto ideálně do nápravných hodin čtení jako nejlepší dostupná pomůcka.

5) Včelka funguje pro každého žáka zvlášť nebo pro celou třídu současně

Každý žák může mít svůj profil a procvičovat individuálně. Zároveň je však aplikace přizpůsobena i pro učitele a ti mohou operativně během pár kliknutí na projektoru nebo interak, tabuli spustit cvičení na jakoukoliv probíranou problematiku. Oblasti výuky na ZŠ, které Včelka pokrývá, neustále rozšiřujeme,

6) Včelka nabízí vždy čerstvý a nový obsah

Obsah každého cvičení je generován počítačem z databáze čítající desetitisíce slov, a proto se narozdíl od papírových učebnic nestane, že by došly vhodné materiály a učitelé tak nejsou zatížení jejich časově náročnou přípravou. Průběžně navíc obsah rozšiřujeme -přidáváme nová slova, slovní spojení, věty i celé články.

 7) Včelka umožňuje propojení učitele, rodiče i speciálního pedagoga

Veškerá aktivita a všechny výsledky žáků ve Včelce se ukládají a využívají pro automatické přizpůsobení náročnosti cvičení. Tyto výsledky jsou také přístupné rodiči a dle potřeby i dalším odborníkům, typicky učiteli a spec. pedagogovi tak, aby všichni společně mohli efektivně sledovat rozvoj doveností dítěte a plánovat další kroky. Umožněna je také písemná interní komunikace mezi všemi stranami.

8) Včelka je vždy aktuální a to bez nutnosti instalace a bez zvláštních požadavků na IT vybavení

Aplikace běží online v prohlížeči Google Chrome a k chodu potřebuje pouze připojení k internetu. Nikdy se nic neinstaluje. Do aplikace se každý učitel může přihlásit odkudkoliv ke svému vlastnímu účtu (se svou přípravou a svým vlastním nastavením), tzn. z kterékoliv třídy, kabinetu nebo z domu. Aplikace se navíc stále zlepšuje – čas od času prostě po přihlášení najdete nová cvičení, nový obsah nebo nové možnosti použití. Zlepšování Včelky je pro vás samozřejmě bezplatné.

 9) Používání zvládne každý učitel – máme návody, video návody i bezplatná školení

Včelka je intuitivní k používání, přesto však víme, že začít používat novou aplikaci při výuce může vypadat náročně. Proto máme vytvořenu sadu návodů pro používání Včelky učiteli ve třídě i pro individuální práci s dětmi na každou běžnou činnost. K tomu navíc postupně přidávámě i video návody, které si můžete kdykoliv znovu přehrát.

Ze všeho nejdůležitější je však to, že pro vás zajistíme bezplatné školení o Včelce buď přímo u vás ve škole nebo v nejbližším krajském městě.

10) Včelku si může dovolit každá škola, s financováním vám pomůžeme

Aplikaci Včelka si zakoupilo již mnoho škol různé velikosti, od malotřídek s osmi dětmi po nějvětší školy se stovkami žáků (právě zpoplatnění nám ji umožňuje každý den zlepšovat). Víme, že nákup aplikace Včelka není zanedbatelný výdaj (typicky asi 5000 Kč na rok), ale na základě minulých zkušeností víme, že si ji může dovolit každá škola.

Pokud na nákup nestačí školní rozpočet, poradíme vám s dalšími možnostmi. Máme dobré zkušenosti se zapojením rodičů (a víme, jak na to), umíme vám doporučit konkrétní dotační titul MŠMT, kam Včelka jako kompenzační pomůcka spadá nebo v rámci dlouhodobějšího využití i konkrétní EU výzvy.

Financování Včelky jsme schopni vyřešit spolu s vámi, to není překážka pořízení aplikace do školy.

 

Celý náš rostoucí tým se naží o to, abychom všem školám v ČR zpřístupnili opravdu unikátní na míru se přizpůsobující zábavnou pomůcku pro výuku čtení, která odbourá překážky dalšího vzdělávání pro co nejvíce dětí to bude možné. Věříme, že se nám to zatím daří, a právě proto by Včelka měla být opravdu v každé škole. A i s vaší pomocí a zpětnou vazbou Včelku zase o něco zlepšíme.

Za tým Včelka,

Michal Zwinger

+420 776 035 931

michal.zwinger@vcelka.cz

www.vcelka.cz/skoly